Het Eilandje Vroeger en Nu

Het Eilandje is een wijk als geen ander. Het heeft de laatste twintig jaar een enorme transformatie ondergaan. Hoe het vroeger was, is niet meer te vergelijken met hoe het nu is.

VROEGER:

Wat vroeger nog ‘Nieuwstad’ of ‘Boerenkwartier’ heette, was sinds de 16de eeuw het middelpunt van de eerste echte haven van Antwerpen. Het werd omgeven door vlieten, beken, kanalen en sloten, waarin al het afval werd geloosd. Door haar locatie woonden er vooral havenarbeiders, schippers en werklui. Eind 20ste eeuw stond het Eilandje vooral bekend om haar bruisend uitgaansleven, maar was het voor de rest een verloederde en vergeten buurt met smalle en vuile straten.

NU:

Na de opening van het Verbindingsdok in 1869 werd dit gebied ‘het Eilandje’ genoemd, omgeven door moderne dokken, sluizen, kanalen en de Schelde. In de 20ste eeuw verhuisde de haven meer en meer naar het noorden, maar pas in het begin van deze eeuw werd de transformatie van het Eilandje ingezet. Wat we nu kennen als de meest moderne buurt van Antwerpen werd helemaal vernieuwd, met veel licht en ruimte. Het uitgaansleven bruist er nog steeds, met meer dan 120 horecazaken. Dat trekt vandaag een mengeling van volkse en meer gegoede mensen aan.

 

WAT NOG?

Met alle projecten die nog op stapel staan, zal het Eilandje de komende jaren nog verder veranderen. We kijken er naar uit! Part of Antwerp is het ideale moment om het Eilandje te verkennen! Tijdens dit wekenlange zomerfestival vol gratis events zal je een andere kijk krijgen op de hipste buurt van ’t Stad. Check hier onze agenda.

Wil je meer weten over de ontwikkeling van de Stad? Kom dan naar onze PoA Talks over ‘Stadsontwikkeling: Verleden vs Toekomst’ op woensdag 11 september in het Havenhuis. Boek je gratis tickets hier!

 

Niet gevonden wat je zocht? Eerder gaven we al info over het Eilandje in zeven vragen en antwoorden, en belichtten we de internationale aandacht die het Eilandje krijgt.

 

PoA is een initiatief van vzw Part of Antwerp, met steun van Port of AntwerpStad Antwerpen en vele andere partners. Het is een initiatief door Antwerpenaren, voor Antwerpenaren. Iedereen is welkom!