Het Eilandje, wat is dat eigenlijk?

Wat versta jij onder ‘het Eilandje’? De buurt rond het Willemdok? Wel, het Eilandje is méér dan dat! We leggen het even uit aan de hand van zeven vragen en antwoorden.

Van waar komt de naam ’het Eilandje’?

Vroeger werd dit gebied in het noorden van Antwerpen al omsloten door de Schelde en enkele vlieten en sloten. De locatie werd pas echt omringd door water dankzij de ontwikkeling van de haven onder Napoleon, en zeker sinds de opening van het Verbindingsdok in 1869. Zoals een eiland, dus.

Heeft dit gebied altijd al deze naam gehad?

Nee, voor 1869 stond dit stadsdeel bekend als ‘Nieuwstad’ of zelfs ‘Boerenkwartier’.

Waarom ‘het Eilandje’, als verkleinwoord?

Omdat mensen “’t Eiland” op z’n Antwerps verwarden met “Thailand“!

Waar begint en eindigt het Eilandje?

Vandaag mag je dit gebied interpreteren als het gebied tussen de Italiëlei/Noorderlaan en de Schelde, met als zuidelijke grens het Willemdok en het Bonapartedok. Ten noorden vormen de Royerssluis en het Straatsburgdok de grenzen van het Eilandje.

Is het Eilandje altijd een moderne buurt geweest?

Nee, in de Middeleeuwen woonden er vooral veel gewone mensen in deze buurt. Door de nabijheid van de Haven van Antwerpen was dit gebied ook een populaire woonplaats van schippers en havenarbeiders. Pas toen rond de eeuwwisseling werk werd gemaakt van de vernieuwing van deze regio, zag je de renovaties en nieuwbouwprojecten oprijzen.

Wat kan je allemaal doen op het Eilandje?

Vraag het aan alle Eilandbewoners, hun buurt is een unieke plaats om te wonen. De levendige horeca heeft daar veel mee te maken. Je vindt in deze oppervlakte van nog geen 200 hectare meer dan 120 horecazaken, zoals restaurants, cafés, hotels, B&B’s, koffiezaken, ijssalons en discotheken. Gezellig!

Hoeveel mensen wonen er?

Afgaand op de laatste telling in 2017 zijn er op dit moment ongeveer 3000 ‘Eilandbewoners’. Gezien de groeiende populariteit en de recente stadsontwikkeling, zal dit aantal wellicht verder toenemen de komende jaren.

 

Eerder belichtten we ook al de internationale aandacht die het Eilandje krijgt. Lees er hier meer over!